D9F408C3-2E5A-4C57-BEB5-C54EEC4C01DA

Een speels en toekomstgeleid persoonlijk ontwikkelingsplan maken?

Het willen ontwikkelen kan meerdere redenen hebben. 

Of je hebt ontwikkeling nodig om weg te kunnen komen van waar je nu bent. De plek waar je niet meer op deze manier wil zijn: je werk, je relaties, je levensstijl. Als je wist hoe het moest had je het al anders gedaan. Je kan dus iets nog niet. 

Of je wordt van ontwikkelen gewoon blij en levenslustiger, ook al is het niet altijd gemakkelijk.
Of …
Een plan maken? 
Enfin, je wil er dus mee aan de slag. Dat kan.
Mijn ervaring is dat ontwikkeling gebaat is bij focus. Het hebben van een plan en het een plek geven in je leven helpen daar dan weer bij. 
Het bedenken van een persoonlijk ontwikkelingsplan is enigszins beperkend. Je gaat dan verderdenken op de paden die je al weet vanuit het verleden. 
Het invoelen welke ontwikkeling je toekomst nodig heeft levert een speelser en avontuurlijker plan op. Het onbewuste, je intuïtie: ze staan aan jouw kant. Ze kiezen soms wel een weg waar het hoofd nog niks van begrijpt. Durf je het aan om hen toch te volgen?
Aan jou om te beslissen wat bij jou past. 
Wat ik dan voorstel?
Als je benieuwd bent naar dat invoelen, dan kan ik je ter inspiratie wel vertellen wat ik jaarlijks doe. Ik gebruik al een paar jaar de zelf ontwikkelde 12 dagen techniekDeze manier is ontstaan uit:
  • intuïtief collages maken
  • oefeningen om de toekomst te verbeelden van Otto Scharmer en Alan Seale, 
  • oude volkswijsheid rond de 12 stille dagen (25 dec tot 6 jan) 
  • gebruik van kaartensets
Los van elkaar werkten deze dingen voor me. Werken betekent dat ik achteraf kan uitleggen waarom de daaruit voortkomende paden en ontwikkelingen goed voor me waren. Ik heb ze samengevoegd tot een creatieve, meditatieve activiteit. 
Wat ik dan doe?
Tussen Kerstmis en Driekoningen doe ik een soort van sneak preview van het jaar dat komen gaat.
Ik begin met op gevoel een paar kaartensets uit te zoeken die me gaan helpen. 
Ik bepaal een jaarthema. Voor 2021 koos ik ZICHTBAAR NATUUR.
Op de eerste dag ga ik ‘s ochtends zitten, zorg dat ik geaard en ontvankelijk ben en vraag: “vertel me over januari”
Ik trek van iedere set kaarten een kaart en maak een kopie.
Ik zoek de betekenis van de kaarten erbij en maak een kopie.
Dan ga ik knippen, plakken en kleuren. Ik volg mijn gevoel, mijn intuïtie.
En mijn verstand dan?
Dat gaat in de wirwar van tekens op zoek naar een vraag waar ik het antwoord nog niet op weet. Een vraag gaat namelijk altijd over het pad dat voor me ligt: de toekomst. Het is tijdens het jaar zoveel makkelijker om iets te doen met een vraag dan met allerlei losse kreten en afbeeldingen.
Zo ontstaat de preview-pagina, de opdracht voor de maand januari.
De volgende dag is februari aan de beurt.
En dat dan 12 dagen. 
En dan?
Dan ga ik de opdracht uitvoeren. Soms betekent het dat ik tijdens de maand gewoon de vraag in mijn achterhoofd houdt en de stukjes antwoord waarneem. Soms ga ik er intensief mee aan het werk.
in 2018 deed ik dit voor het eerst en heb ik DOOR in het leven geroepen. Iedere maand rond de vraag een groep vrouwen verzamelen en dagelijks samen ontwikkelen. Dat was een hele krachtige intensieve methode. Het leverde op: stevige groei, verbinding en veel inspiratie over hoe verschillend je dat kan aanpakken.
In 2019 en 2020 was de buit van die 12 dagen 1 pagina. Ik ging er tijdens het jaar af en toe naar kijken. ik vond er dan houvast terwijl ik mijn bedrijf opzette en ontwikkelde.
Dit jaar zijn er weer 12 gedetailleerde pagina’s met zelfs een stel boeken erbij #rareintuitie. Gelukkig heb ik de meeste al gelezen anders werd het wel heel druk. Je kan ze hieronder bekijken.

Wachten tot de volgende 12 stille dagen dus?

Nee hoor. Het kan op ieder moment. Die toekomstgolfjes vangen en er een ontwikkelvraag uithalen kan op ieder moment. Het vraagt wel om een coconachtige rust in en om je heen. Als je daar wat ondersteuning bij kan gebruiken kan je me vragen om een Moment toekomstmuziek
 
– Ilse Meelberghs