IMG_7693

Hoe bouwen aan een eco-samenleving?

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

Dit stuk is het begin van deel 2: hoe bouwen we dan?

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?

Tot zover welk kompas, het kader, dat je kan gebruiken om overtuigingen en gedrag te evalueren. De rest van het boek gaat over het bouwen aan een eco-samenleving door het veranderen van gedrag en gewoontes. 

Het worden onzekere, verwarrende, avontuurlijke tijden. Want zo’n beetje iedere gewoonte die wij westerse mensen hebben gaat in de komende tijd ter discussie komen te staan. Heel veel dingen die we als zekerheid beschouwden zijn of zullen dat niet meer zijn. Dan is het handig als je dat kiezen voor ander gedrag en gewoontes op een natuurlijke manier kan: stevig staan, weten hoe je de weg vooruit verkent en het pad samen, speels en met plezier doorlopen.

Bijvoorbeeld, je kan op die manier gewoontes onderzoeken en eventueel veranderen als:
Behandel je je voedselketen zoals jijzelf behandeld wil worden?
Zorg je ervoor dat je alleen spullen hebt die je ondersteunen bij je intentie, bij het pad dat komen gaat?
Hoe creëer of vind je een baan in de zuivere zin van het woord: leven-dienend werk waar je geld voor krijgt?
Hoe kan je je creativiteit, je makerschap ook functioneel inzetten?

– Ilse

Het zal tijd worden, het hing al een tijd in de lucht. Jullie hebben rondom de gezondheid van Aarde de blauwe lucht zien betrekken, naar de grijze wolken gekeken, gezien dat die veranderden in onweerswolken… en nu bij de eerste donder en bliksem zitten jullie naakt op het strand. Tijd om uit te vinden hoe je gedraagt met mij, het onweer, erbij. – Onweer

Blij dat je tot hier gekomen bent in het boek. Dit is toch vanaf waar het verschil gemaakt gaat worden. Met gedenk en gepraat verandert er uiteindelijk niks. En denken en praten doen jullie mensen graag. Het gaat om op een veilige plek met de wortels in de grond, ondergronds verbonden met familie, de lucht in gaan, takken maken, zichtbaar worden.

– Draak van een boom

Ik ben een generalist en ben het hele proces ter beschikking van de idealist. De ervaring leert dat het bewust worden van dat kompas het best werkt tijdens individuele wandelingen. Samen met de niet-menselijke Natuur zoeken we dan uit waar het op dat moment schuurt, niet stroomt, niet begrepen wordt. Zoals het een goeie generalist betaamt, laat ik daarna de details over aan de ander over. Ik ben op de achtergrond aanwezig in natuurbelevingen, samenwerk-vormen, blogs, nieuwsbrieven en social media posts. Daarbij kan je het kompas in actie zien. Of ik word gebeld, de telefoon oppakken volstaat om gezien en gehoord te worden.

Erna gaat het inderdaad alleen maar over hoe. Voorlopig doceer ik de levendige leercirkel nog niet aan idealisten. Er was al wel een interview maar verder heeft nog niemand erom gevraagd. We beginnen serieus te spelen als 1 iemand er actief om vraagt. Voor die tijd spelen we zichtbaar om te kijken of er iemand aanhaakt. Ik weet alleen zeker dat ontwikkelen/gedragsverandering werkt zoals in de leercirkel verbeeld is. Zo start het van binnenuit en blijft het speels/avontuurlijk. Bij alles wat gebeurt in de onderneming neem ik die wijsheid mee in de overweging. Ik verheug me erop om stukken te delen in de rest van het boek.

– Momenten van impact

Ontwikkelvraag: Hoe verander ik gedrag zodat het past bij het kompas?

Speelsuggestie: 

Wandel eens op nieuw terrein. Observeer wat je dan anders doet dan op je gebruikelijke rondje is

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *