Eik

Al pratend verstoppertje spelen

“Ik ben nu wel klaar om dat iets teruggeven over mijn praten te ontvangen” appte ik. 

Een maand eerder zei ze dat ze me over mijn praten wel wat kon teruggeven als ik dat wou. Dat wou ik toen niet.

Het inzicht

Intussen kreeg ik uit verschillende hoeken boeiende opmerkingen en vragen:

  • wat zou er gebeuren als je de woorden zou weghalen
  • secret ingrediënt: stilte
  • wat wil je nou eigenlijk echt zeggen
  • je bent soms lastig te volgen

Om je niet te vermoeien met verslagen van de gesprekken die daarop volgden, meteen door naar het inzicht:

Praten is mijn coping(verdedigings)-mechanisme.

Als het lastig wordt, ga ik naar mijn hoofd en begin te praten. Dat kan ik boeiend en goed #jarenlanggeoefend. En weg ben ik! Weg van mijn eigen ongemak.

De mensen die de bovenstaande vragen stelden prikten door dat verdedigingmechanisme heen, nieuwsgierig naar wat erachter ligt. 

De waarneming

Vervolgens lukt het ineens wel om de opgenomen dialoog (via Zoom) te bekijken en beluisteren. Een hekel hebbend aan mezelf zien en horen praten, had ik dat tot nu vakkundig vermeden. 

Ik destilleer uit het 1 1/2 uur materiaal 14 minuten. Ik kies uit deze dialoog over de tussentijd voor de stukken over handelen vanuit vertrouwen, bij het ongemak blijven en hulp organiseren.

Het uitzoeken is een boeiende oefening in mild kijken naar mezelf. In met een glimlach observeren waar ik er ben en waar ik vertrek, verstoppertje speel. Om liefdevol te kijken naar wat ik zie en dat niet te willen veranderen. 

Je snapt wel, misschien uit eigen ervaring, dat ik op een totaal andere manier naar die ander  kijk dan naar mezelf.  Bij haar gaat bovenstaande liefdevol kijken als vanzelf. Bij het naar mezelf kijken kost het moeite.

Het is trouwens lastig om stukken uit zo’n dialoog te halen en de oorspronkelijke feel/bedoeling te behouden.  Het resultaat is inmiddels verstuurd voor een tussencheck. Of dit de goeie richting is met dit videomateriaal. Omdat het proces zinvol was, zijn beide opties – doorgaan en stoppen – ok.

We gaan het ervaren.

 – Ilse Meelberghs – Moment bekrachtigen