Vogel op schouw

Video bedrijfslied en het verhaal van het proces.

Wat je ziet en hoort in deze video bij het bedrijfslied is voor mij bijzonder. Ook omdat het een heel bijzonder proces,  was.

Het startsein

Het begon in november met de vraag aan Hans om voor de site stilteportretten te maken en foto’s van de Plek van betekenis. Ik zat namelijk een beetje klem in het creatieproces van het bedrijf en zocht naar de volgende stap. 

Vervolgens leek het me mooi om ook andere lagen/zintuigen enzo aan te spreken. Verzoek aan Marieke of ze een lied wou componeren en aan Anke of ze een schilderij wilde maken. 

De uitnodiging aan hen allemaal: Laat me zien wat ik (nog) niet zie rondom Momenten van Impact.

Co- creëren?

Ik zag het wel zitten om voorzichtig met ieder van hen daaraan te werken. Iets met “zichtbaarheid essentie” en toch (nog) graag de controle houden. Waarop ik door hen (liefdevol) werd uitgedaagd om er een co-creatie van te maken. Die uitdaging nam ik uiteindelijk aan. We spraken een dag af en openden een week of wat voor de afgesproken dag een app-groep.

Marieke deelde als eerste haar inspiratie. Op een morgen zat er een opname van het lied in de app. Later deelde Anke ook foto’s van haar schilderijen. Het schilderij van het meisje is geschilderd met het lied “overgave” op repeat. Beide kwamen binnen (iets met tranen) en hadden tijd nodig om te landen. Dus die previews waren precies goed.

De dag zelf

Op de dag zelf pakte ik eerst de schilderijen uit. Het verhaal erbij, betekenis en proces, werd verteld. Dat echte van verf, de woorden erbij. Het raakt.

Vervolgens gaan Hans en ik de stilte in voor de portretten. Eenvoudig is het niet. Het ene zichtbaar is het andere niet zeg maar. 

Een mooie vraag plopt op. Ik kan goed bij mijn kern blijven met mijn ogen dicht. Kan ik het ook met mijn ogen open, terwijl iemand met volle aandacht kijkt? Het voelt uiteindelijk  natuurlijk. Allebei volledig aanwezig, ieder in zijn eigen rol.

Marieke en Anke houden in overleg pas na een tijdje mee de space. Ze laten eerst Oreo uit.

Het zingen van Marieke aan de vleugel breekt de stilte op precies het goeie moment.

Er wordt verder gewerkt. Ik maak met Hans plek-foto’s met op de achtergrond Marieke die met mijn zoon aan de knoppen het lied definitief opneemt. 

Met tranen in de ogen luister ik op het eind van de dag naar het opgenomen lied. 

Wat een prachtige dag.

In het nagesprek. 

Waar zit nou het vakmanschap in een proces als dit. Je bereidt je als professional voor, zorgt ervoor dat aan de voorwaarden om je werk goed te doen is voldaan. En dan ga je mee in wat in het moment wil gebeuren. Zo mooi en warm. Dat werken zo kan voelen 🙂

Het maken van de film.

Weer keuzes, wat laat ik zien, wat houd ik verborgen (want ook dat mag). Het lied oneindig veel keer horen om die tekst op precies de goeie plek te laten verschijnen. 

De gevolgen

Met behulp van de schilderijen doorvoel ik de why van het bedrijf nog meer. Ik had daar nog wat innerlijk werk te verrichten. De schilderijen inspireren de website-ontwerpster voor logo en kleurschema.

Met behulp van de muziekteksten vind ik de woorden die helpen mijn werk, de website & de workshops vorm te geven.

Door de fotosessie en erna kiezen wat ik naar buiten laat zien, heb ik stevig geoefend in “in verbinding volledig aanwezig zijn, je essentie laten zien”. 

Zij zagen iets wat ik nog niet zag. Bedankt daarvoor. En ik heb het lef gehad dat te (laten) gebruiken. #schouderklopjeaanmezelf.

 – Ilse Meelberghs – Why & How

PS Het gebruik van voornamen voelde in deze blog passend en is met toestemming.