bekrachtigen

Kracht zien en bekrachtigen, hoe doe je dat?

Tijdens een gesprek met iemand vlak voor de jaarwisseling plopt de vraag op: 

Hoe zien mensen eruit die jouw kracht zien en je daarin bekrachtigen?

Op de dag na de start van mijn onderneming, neem ik de tijd om mijn ervaring daarmee te delen.

Zij doen het met mij

Die mensen – ik noem hen soms vrienden en vriendinnen, soms reis/tochtgenoten – zien mijn potentie (kwestie van met aandacht kijken en luisteren), benoemen die, zeggen “je kan het” en zijn er.

Ze zijn er als ik een keer klem zit, om hulp vraag en zijn dan bereid hun kracht/kwaliteit in te zetten om me weer “los” te trekken. Vaak helpt het als ze actief luisteren, rake vragen stellen. Soms inzichtskaarten, soms wordt een tekening/schilderij/lied/kleuranalyse voor me gemaakt wordt die iets spiegelt.

Ze zijn er als mijn kracht wordt omgezet in iets zichtbaars/tastbaars. En bekijken dat op verzoek met aandacht.

Ze benoemen heel specifiek wat ze zien. Opdat ik me de vraag kan stellen: is dat wat ik wil?

Ze geven, geïnspireerd op wat ze zien en gelinkt aan mijn bedoeling/potentie, tips voor vervolgstappen en laten los. Opdat ik de kans krijg om uit te zoeken wat ik ermee kan.

Ze benoemen wat “niet kloppend” voelt, ook al weten ze de oplossing niet. Opdat ik ook vanuit hun perspectief kan meekijken.

Ze vieren mee wat ik zie als belangrijke mijlpaal.

Voor mij is bovenstaande effectief. Ik houd de regie en maak sprongen vooruit. Ik had er wel vaardigheden voor te ontwikkelen.

Iets met HOU OP. Er is namelijk toch een limiet aan bekrachtiging die ik kan verwerken op 1 dag . Tot ik leerde dat ik gewoon mag zeggen wanneer het genoeg is geweest voor die dag.

Iets met IS HET NOU NOG NIET KLAAR. Na een flink aantal uren werken zit ik niet altijd te wachten op nog een verbetering. Tot ik leerde dat ik diegene ben die aangeeft wanneer het omwille van de voortgang voor nu goed genoeg is en mag beslissen tips voor later te bewaren. En …dat het nooit klaar is #levenlangleren

Ik doe dat met jou

Het zal je niet verbazen dat, als dit voor mij werkt, het bij opvoeden werkt, ik vanuit mijn onderwijsverleden de theorieën erachter ken, 

dat dit is wat ik ook met anderen doe.

Zo goed als ik het nu kan en groeiend daarin.

 – Ilse Meelberghs – Moment bekrachtigen