IMG_8288

Prosocial: boek over rechtvaardiger, effectiever en bevredigender samenwerken.

Gelijkwaardigheid: een van de concepten op de overzichtsvisual van Momenten van Impact. We proberen te vatten hoe dat eruit ziet in alle aspecten van ons eco-samen-leven. Die samenleving vraagt ook om een evolutie in de manier van samenwerken. Een evolutie die oa meer gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid brengt in samenwerkingen.

Daarover gaat dit boek: 

Ik begon het te lezen omdat Kees Klomp het precies op een voor mij goed moment aanraadde:

Een meesterwerk met veel houvast en handvatten om het stille midden te mobiliseren. Het biedt een hele concrete handleiding tot samenwerken.

Ik haakte op de woorden meesterwerk en concreet. 

Het goede moment zijnde het moment waarop even rust ontstaat in een groepsproces waarin ook anders samenwerken een plek heeft en er behoefte is aan reflectie. Op zo’n moment is het geen mooi theoretisch model maar een boek dat helpt begrijpen wat de onderliggende patronen zijn (de principes), welke waarden en gedragingen daarbij horen, hoe gelukt eruit ziet en de weg vooruit als het nog niet lukt. En ook nog hoe het samenspel van al die principes leidt tot de genoemde uitkomsten.

Enfin toen ik na het uitlezen ervan op een heerlijk glad pad fietste in een mooie omgeving dacht ik “zo voelt dit boek”: Als een   door anderen gelegd pad waar ik heerlijk snelheid op kan maken. 

– Ilse Meelberghs