poort

Wat is er nodig om te starten, voor de eerste stappen op weg naar de gewenste verandering?

Wat is er nodig om aan de volgende tocht te beginnen? Door de poort te gaan?

Het antwoord op deze vraag kwam met het aannemen van een boek. Een boek over het enige onderwerp waarover ik nog niet ladingloos met mensen in gesprek kan. Vermoedelijk omdat het over een eeuwenoude ingeprente angst gaat: de vrouwelijke seksuele energie. Maar misschien ook niet en kom ik toch een persoonlijke lading tegen. De enige manier om erachter te komen is eraan beginnen. 

In een reflex ga ik dan doen wat ik bij ieder begin van een ontwikkelingsspiraal doe. Ik schrijf het hier op omdat het jou kan helpen bepalen wat je nog nodig hebt om te beginnen. 

Ik ga:

1. Moed verzamelen

Een nieuwe ontwikkelingsspiraal gaat altijd over jezelf opnieuw definiëren. In dit geval gaat het ook nog voorbij aan de huidig gangbare ideeën in de samenleving over wat het betekent om vrouw te zijn.

De moed om de angst te voelen: Wat gebeurt er wanneer ik al deze dingen leer en doe en daardoor verander, verander op een manier die ik nu nog niet kan voorzien. Welke invloed gaat dat hebben op mijn dagelijkse leven. Het is de angst om de status quo te verlaten.

Vaak zijn die angsten gekoppeld aan mijn kernwaarden/behoeftes: bang over wat dat gaat betekenen voor hoe ik naar buiten treed, bang om er niet meer bij te horen, bang het niet te kunnen (kanaliseren).

De moed verzamelen om toch te beginnen.

2. Eentje is genoeg, een handvol mensen mag ook. 

Ik zoek minstens een iemand waarvan ik zeker weet dat die me niet anders gaat behandelen als ik me verdiep in het onderwerp, ook niet als ik mijn gedrag erdoor verandert. Meer mensen mag natuurlijk ook. Maar tegen de angst om helemaaaaal alleen te komen staan als ik dit pad opga is eentje kennen kennelijk genoeg. 

Hij of zij beschikt ook nog over de bovenstaande eigenschappen en belast mijn traject niet met medelijden, plaatsvervangende schaamte, me op een voetstuk plaatsen zodat ik bang ben er vanaf te vallen, ongemak bij het zien van mijn kwetsbaarheid, gladstrijken of competitie. 

(zie ook Moed van Imperfectie, Brené Brown, pg 29)

Dat kunnen mijn man, familie, vriendinnen of vrienden zijn. Hangt een beetje van het onderwerp af. 

3. Een gids 

Ik gebruik vaker een boek als gids. Net als nu. De schrijfster deelt haar doorleefde ervaring en ik maak daar gebruik van. Het mooie aan een boek is dat ik het tempo en de impact die het mag maken bepaal. Het nadeel is dat het niet terugpraat als ik vast kom te zitten. Dus scan ik ook mijn omgeving om te zien of er ook een mens aanwezig is die me op zo’n punt professioneel zou kunnen gidsen. 

Ik zoek dan naar iemand die: 

 • het traject waar ik doorheen ga lopen zelf heeft doorleefd,
 • in zijn/haar element en kundig is op deze route.
 • mij laat lopen, het tempo laat bepalen.
 • waarvan niks moet en die me wel herinnert aan waarom ik kwam.
 • die invoelt en analyseert wat er aan de hand is, dat verwoordt, dat laat ervaren en opties voor de weg vooruit geeft.
Als ik een naam in gedachten heb is dit voor mij ook klaar. 

4. Een goeie reden om eraan te beginnen. 

Zelfs op dit punt stribbelt het hoofd nog tegen. Via mijn lichaam check ik dan mijn onbewuste, mijn intuïtie. Het is die ja die telt. 

Het helpt vaak als ik een vraag formuleer. Hoofd is gek op het beantwoorden van vragen. In het geval van vrouwelijke seksuele energie is dat de volgende vraag: wat mis ik in mijn leven doordat ik de aangeleerde dingen voor waar aanneem?

5. Een methode die me stiekem door mijn angst loodst.

Als ik voor een levende gids kies dan doet die dat. Dat heet vakmanschap.

Omdat ik een boek laat gidsen heb ik iets nodig dat ervoor zorgt dat ik het niet oppervlakkig, over de angst heen, lees en klaar. Daar helpen aantekeningen maken en visuals me. De afspraak met mezelf is dat ik alleen opschrijf wat me echt raakt. Men noemt dat ook wel eens resoneren. Daarnaast maak ik ook tekeningen, schep er een beeld bij. En als ik echt serieus ben ga ik het geleerde ook delen, meestal via de app, meestal met die ene uit 2. Dat is wel op voorwaarde dat zijn/haar ontwikkeling er ook mee gediend is of ik hetzelfde kan doe voor zijn/haar pad. 

Wat ik dan eigenlijk doe is mijn hoofd stapje voor stapje meenemen in een proces waarvan mijn gevoel/intuitie weet dat het goed is: “het is goed, kijk maar, lees maar, schrijf maar, probeer maar” 

5. Relativi-tijd-sbesef

Tien van de tien keer – als ik een boek lees, een cursus volg – verandert er een klein dingetje in mijn leven. Het is de opeenstapeling van die kleine dingetjes die op een gegeven moment maken dat iemand zich afvraagt “boeiend wat zij doet, waar heeft ze dat geleerd?”.

Dus ja, ik vind dat boek eng EN er waren al wat ontwikkelspiralen hiervoor met hetzelfde onderwerp:

 • Een vertelkring die besloot een avond erotische verhalen te gaan vertellen. Ik vertelde dapper mee en las heel wat verhalen voor ik er eentje vond die ik durfde vertellen..
 • Het boek: De Ontembare vrouw (2018), een voorzichtig begin aan het echt ter discussie stellen van hoe vrouw zijn. Loskomen van wat me aangeleerd is. Notabene met behulp van de sprookjes waar ik als kind bang van was.
 • Het boek: De kracht van echte vrouwen (2018). Dit kreeg ik toentertijd alleen maar gedeeld met de tekeningen en bijpassende foto’s. De tekst delen voelde te naakt, ook al zijn het allemaal citaten uit het boek.
 • De DOOR-dag Geaard verlangen (2018)
 • Een systemische opstelling bij iemand met ervaring met conceptiedynamieken.(2019)
 • Onderzoekje naar de bewuste relatie en hoe die zich ontwikkelt (2020)
 • Nu het boek: De Sensuele vrouw (2021)
 • enzovoort, ervaringen in het leven, enzovoort

Als je me er jonger vindt uitzien, het brave eraf ziet gaan en me verrassende dingen hoort zeggen over vrouw zijn, in relatie zijn: dan komt het hierdoor. Het is niet dat een ervan doorslaggevend en allesveranderend is. Eerst groeien ondergronds de wortels. Ineens steekt de nieuwe plant zijn kopje boven de grond. Als dat gebeurt is de plant er klaar voor. Daar vertrouw ik op en dat vraagt tijd.

#notetoself: Ik eer alles in het proces: dat wat mijn wortels liet groeien en diegene die erbij is als ik mijn kopje boven de grond uitsteek. 

Wat kan ik doen? 

Ik hoop dat ik al iets belangrijks heb gedaan voor je. Namelijk je inzicht geven in het proces. Dat maakt het makkelijker om te verwoorden wat je nodig hebt. 

Bovenop dat kan ik voor jou die gids zijn en/of je helpen te verzamelen wat je nodig hebt om te beginnen.   

Neem gerust contact op als het je wat lijkt.

– Ilse Meelberghs

PS Deze blogpost gaat over starten met een nieuwe ontwikkelingsspiraal = Moment bekrachtigen

PS Voor wie een snelcursus over vrouwelijke energie wil deel ik de aantekeningen die ik nog heb van bovengenoemde ontwikkelspiralen: