lavendel

In de knoop met knopig helmkruid.

Nochtans was ik goed begonnen. In het begin van de maand een bezoekje aan Marianne. Bij koffie en een heerlijk gezonde smoothie wordt Knopig helmkruid onze opdracht voor deze maand.
De introductie
Nog nooit gezien, niet in mijn tuin, niet in de berm. Als ik er iets mee wil doen is het het handigst als ik een plantje van bij Marianne meeneem. Leuk want ik wil graag in mijn tuin planten die zoveel mogelijk functies hebben: mooi, lekker ruiken, bijenvoer, mensenvoer, geneeskracht. Het knopig helmkruid wordt liefdevol uitgegraven en maakt een barre reis in de fietstas bij 30 graden.
knopig helmkruid

Pauze voor het eerste internetzoeken. Waar voelt deze plant zich thuis? Lastig vind ik dat. Ik vraag het de plant maar ik spreek slecht plants. Ben jij zo eentje die dat wel goed spreekt?

Afijn, een dag later wordt ie de nieuwe buur van de druivenstruik. Nog wat dagen later krijgt ie wat van de heermoesgier. Voor de plant waarschijnlijk een goed idee. Ik was alleen even vergeten dat aan de achterkant van het muurtje het terras ligt. Daar rook het effetjes erg landelijk.

Wat kan je ermee?

Overleven tijdens een hongerwinter of belegering van je stad. Dat laatste is in achtienhonderd-nog-wat gedaan in Frankrijk maar nu niet echt relevant.

Ik bewaar een nuttige opsomming van internet en wat doe ik ermee? ….. 

Niets van dat alles. Ik krijg het niet over mijn hart om die ene plant kaal te plukken om thee te maken die momenteel niemand in het gezin nodig heeft. Ik heb niet eens een fatsoenlijke foto gemaakt. Mijn fototoestel kan zo’n kleine bloempjes niet scherp krijgen.

Toch leuk dat er nou een nieuwe soort in mijn tuin staat. En als iemand huidproblemen heeft kan ik er thee-compress-voetenbad van maken. En als we nog heel lang wachten kunnen we er ook een belegering mee overleven *proest*

Heb jij het al ooit gebruikt of gefotografeerd?

– Ilse Meelberghs

Deze blogpost gaat over het opruimen van een hindernis op de route naar een toekomstbestendige tuin = Moment huppelen

Deze post verscheen origineel in de juli 2020-nieuwsbrief van Op een blaadje. Marianne neemt je daar nog verder en gedetailleerder mee in de wereld van knopig Helmkruid. 

Na het verschijnen van haar nieuwsbrief heb ik toch de thee gedurfd. De plant was inmiddels weer een beetje groter en Marianne had het ook overleefd. 

En ik spiekte bij haar ook het fotograferen van het helmpje. Gewoon plukken dus. 

knopig helmkruid thee