IMG_7688

De onderliggende waardes.

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

Dit is de inleiding op de onderliggende waardes, een samenvatting van drie kenmerken en de verfrissende perspectieven van de medeschrijvers. 

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?

Het is heel lastig om te bouwen aan iets waarvan je geen idee hebt wat het is en hoe het eruit ziet.

Wat zijn de onderliggende waardes, de kenmerken van een eco-samenleving? Zelf vind ik de eenvoud van een lijstje met 3 kenmerken fijn. Gewoon meer van deze 3 in de wereld krijgen.

Het uitgangspunt van gelijkwaardigheid. Van zandkorrel tot mens tot boom. Allemaal hebben ze het recht om hun eigen levenspad te bewandelen.

Aandacht voor wederkerigheid. Ontvangen en geven zijn allebei belangrijk. De schoonheid van de zonsopgang ontvangen, dankbaar zijn voor het offer van het eten. En ook … je energie geven aan zorg voor je zelf, de ander en Aarde . Met andere woorden: het grote Leven helpen floreren.

De wil om de kringloop van het leven te ondersteunen, het regeneratieve. Leven gaat van kiem naar groei, oogsten, loslaten, rust met daarin het zaad voor een nieuwe kiem. Ondersteun die cirkel en niet de lineaire processen.

– Ilse

Ik ben daar waar de omstandigheden me uitlokken en ga daarheen waar de wind me brengt tot ik weer uiteenval.

 

– Onweer

Als jij allang dood bent niet meer bent, leef ik nog even door. Ik kan honderden jaren oud worden. Daarvoor heb ik maar een paar dingen nodig.

Lucht met net zoveel co2 als ik en de mijnen kunnen verstouwen.

Genoeg water. Ik kan wel een jaartje met minder water. Dan gooi ik mijn bladeren af, laat delen van mijn wortels afsterven en hoop op een beter volgend jaar. Het gaat, maar het verzwakt me wel.

En mijn thuis, de plek met al mijn Natuurvrienden en nakomelingen. Samen hebben we een fijn netwerk en zorgen voor elkaar.

Schone lucht, water en een thuis. Dat heb ik en de mensen die na jou komen ook nog nodig. Gaat dat er nog zijn als jij al dood bent. Kan jij het helpen bewaken voor me?

– Draak van een boom

Het leven van een onderneming is per definitie eindig. Het is deze tijd en plek die vraagt om mij. Omdat die vraag er ligt begint Ilse te reageren op die vraag. Anderen begrijpen haar nog niet want ze reageert op iets dat nog diep onder de oppervlakte zit. Aarde vindt het welletjes en vraagt idealisten om zich niet langer te verstoppen, zich niet meer te schamen voor hun andere wereldbeeld, het verlangen naar en het gemis van een eco-samenleving op tafel te leggen, voor te leven. Dat vraagt wat van idealisten en daarom heeft Aarde mij als hulptroep geboren laten worden. We, Ilse en ik, zijn bondgenoten. We weten niet precies wat het moet worden maar we zijn er!

– Momenten van impact

Ontwikkelvraag:

Hoe weet ik of dit de gewenste kant – de kant van de eco samenleving -opgaat?

Speelsuggestie: 

Creëer beeld en taal bij gezonde lucht, genoeg water en goed werkende ecosystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *