IMG_0956

Fier terugkijken op 2022

Mijn hart opent, voelt groter en ik glimlach als ik de jaaroverzichten zie van De Groene Transformator en de Omwentelaars. Wat een levendig netwerk van mensen, niet-menselijke Natuur, ontmoetingen en acties voor de Aarde.

Ik heb dat in 2022 zo graag en intensief gedaan. Meer dan de helft van mijn werktijd ging hier naartoe, een klein gedeelte ervan betaald. Dat benoem ik expliciet omdat het belangrijk is dat onbetaalde werktijd toch werktijd wordt genoemd.

Samen de toekomst nu al doen.

Het werk bij zowel de Groene Transformator (fysiek duurzaamheidscentrum) en de Omwentelaars (de beweging) valt voor mij in de categorie “samen de toekomst nu al doen”. Een van de drie pijlers van Momenten van Impact. 

Je kan, als je bovenstaande links volgt, lezen wat allemaal gebeurde. Voor wie nieuwsgierig is naar mijn unieke rol erin:

 • het vooruit-overzicht bewaren: wat is nu nodig opdat we straks kunnen terugkijken op een jaar als dit
 • de tone of voice bewaken: is wat we willen zijn ook zichtbaar en voelbaar als we bij elkaar zijn, bij de activiteiten en in de communicatie.
 • timemanagement: tijd is kostbaar dus bijeenkomsten zijn effectief en stoppen op tijd. Dan lekt er geen energie weg.
 • gewoon het werk doen, niets ontstaat zonder enige inspanning. Werk dat daarin goed paste bij MVI waren de inspiratiecirkel en wandelingen organiseren, de training voor vrijwilligers maken en geven, bijeenkomsten faciliteren en tijd bewaken, het verhaal van wie en wat we zijn vertellen voor pers en geïnteresseerden.

Niet dat ik dit alles al kon vertellen aan het begin van het jaar. Dat kan ik nu verwoorden door mezelf te observeren in deze andere manier van samenwerken en lieve complimenten te ontvangen en onthouden.

Verder waren er in deze pijler nog:

 • Een inspiratiesessie – Stevig in de existentiële crisis -voor het NewBee Festival; Inspiratie voor het toekomstige economische onderwijs.
 • Een workshop – Gegrond eco-leven verkennen – op het ecopsychologiefestival
 • Een lab-sessie – Verbinding met de Natuur, de Aarde – voor en met de studenten van de >minor Personal Impact lab van de HAN (Academie Business en Communicatie)

In het portfolio staat iets meer info. Ik vond het in alle gevallen heerlijke samenwerkingen. Dank daarvoor.

Radicaal ander gedrag aanleren

Ik ben naar aanleiding van die jaaroverzichten dus ook voor Momenten van Impact een overzicht gaan maken. Een moment terugkijken, vandaag, op de verjaardag van Momenten van Impact. Het Moment Terugkijken is onderdeel van de routekaart en daarmee een van de tools om het bouwen makkelijker vol te houden. 

Dat is namelijk wat deze pijler doet, inzichten delen over het bouwen aan de eco-samenleving: de richting, het proces en de hobbels en de oplossingsrichtingen. Dit jaar bracht:

Hier ben ik vooral dankbaar voor alle inzichten die me toevielen. Thanks Universe.

Stevig staan

De pijler van “je bent niet gek, je bent een bouwer aan de eco-samenleving”. En dit is hoe je stevig erin kan leren staan.
 • Individuele wandelingen waarna ik en Natuur bedankt werden voor het mentorschap. Geen idee hoeveel precies want veel gingen met pay it forward. 
 • Groepswandelingen waarbij ik de wandeling begeleid vanuit het stevig staan in de eco-samenleving. (oa de 10 van de Omwentelaars, 1x Wandelmaatjes, 1x voor Biezunjer, 1x voor Synergieschool)
 • 3 nieuwe seizoenstrajecten waarbij liefde voor plek en tijd – het ritme van Natuur – worden versterkt. Tot stand gekomen in een hele fijne samenwerking met Hadewig en Katrien. Gemiddeld 15 deelnemers.
 • 9 brieven aan Draak van een boom. Al 6 abonnees lezen mee met mijn brieven aan mijn vriendin. Ze worden daarmee hopelijk bevestigd in hun kijk op de wereld. We zijn met veel die zoeken naar hoe we dat doen: leven als onderdeel van een prachtig eco-systeem en dus niet als de baas ervan. Ik laat hierin zien hoe ik dat doe.
Hier ben ik vooral de niet-menselijke Natuur heel dankbaar voor hun vriendschap en bijdrages.
 
herfsttraject

De impact van dit alles.

Mijn zicht daarop is heel beperkt. Af en toe vertellen mensen me wat ze leerden van de interactie met Momenten van Impact. Genoeg om me te doen volhouden. Hoe ver de rimpels reiken voor onze gezamenlijke bouw aan de eco-samenleving is me nog niet duidelijk.
 
Tevreden sluit ik dit jaar af. Bedankt 2022.
 

– Ilse Meelberghs