IMG_7697

Hoop

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

Dit stuk gaat over de rol en verbinding met hoop. 

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?

Hoop is zo’n beetje als water in de grond. Soms zit er heel veel en kan je er makkelijk bij. In droge periodes is het goed zoeken.

Hoop is actief op twee manieren. 

De eerste is, dat in het geval van de toestand van de aarde, je je de toekomstbestendige toekomst verbeeldt en er actief aan gaat werken, liefst samen met anderen.

De tweede is dat je actief je aandacht richt op de hoopvolle dingen die al wel gebeuren. Mensen die net als jij werken aan een toekomst waarin de eco-samenleving de norm is. 

– Ilse

Ik begrijp niet waarom jullie hoop nodig hebben. Waarom je bang bent voor de ene toekomst en werkt aan de andere. Ik vind het wel lekker makkelijk dat ik natuurlijk ontsta door de omstandigheden. Mijn regen, bliksem en donder-ding doe als het daar tijd voor is en weer ga rusten. Dat ik niet hoef na te denken over waar ik mijn bliksem laat inslaan en wat de gevolgen zijn.

– Onweer

Ik begrijp dat wel Onweer. De mensen lijken de enige soort die zich een toekomst kan verbeelden en met zoveel samenwerken dat ze die ook actief vorm kunnen geven, voorlopig nog ongeacht of dat het ecosysteem versterkt. En met die bewuste keuze voor een toekomst komt ook het verantwoordelijkheidsgevoel om de goeie keuze te maken. En zelfs over wat goed is filosoferen ze erop los. Ook daar zijn weer zoveel keuzes. En als je dan vooruitziet dat niet de goeie keuzes worden gemaakt heb je weer een gedachteconcept nodig om daar tegenover te stellen. Veel hoofdwerk dus onweer. Maar wel in deze fase nog nodig voor de mensen

– Draak van een boom

Actieve hoop zit in mijn DNA. Ik besta omdat we hopen op die eco-samenleving en er actief aan meewerken. Ik kan alleen iets voor je doen als je actief meehoopt op die eco-samenleving, je actieve hoop wil vinden of je ertoe aangetrokken voelt. En meer lijk ik er niet over te willen schrijven.

– Momenten van impact
Ontwikkelvraag: Waar hoop ik actief op?
Speelsuggestie: Tel een halfuur lang de signalen van de actieve hoop van de Natuurwezens om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *