lavendel

Lavendel smaakt zoals het ruikt.

Na een regenbui langs de lavendel lopen ruikt heel anders dan als de zon volop schijnt. Allebei lekker, dat wel. Maar wat met lavendel in je mond stoppen. Ook lekker? Ik begin maar eens aan de juli-uitdaging door van beide soorten in mijn tuin wat te plukken en te drogen in de keuken.

De volgende ochtend ruikt de keuken supersterk naar lavendel. Beetje vervelend want van teveel lavendel word ik misselijk. Ooit heb ik daarom een fles zelfgemaakte parfum door de gootsteen kunnen kieperen. Een keer ziek worden als je parfum ophebt is toeval, 2de keer wordt een beetje dubieus, de derde keer moet je wel conclusies trekken. Ik probeerde nog of iemand hem wilde overnemen maar helaas…. Enfin terug naar nu. De gedroogde lavendel snel in een potje met dekseltje gedaan. Klaar voor het eerste uitproberen. En ja, het wordt een beetje routine, in een pannenkoek gecombineerd met frambozen. Een voor mij bewezen makkelijke manier om een nieuw smaakje te proberen. 

Ik leer les 1 over lavendel eten. Het kan, het smaakt zoals het ruikt en het is heel sterk. Een paar dagen later voeg ik een heel klein beetje toe aan aan de rode pastasaus. Op het einde want ik durf het mijn huisgenoten niet aandoen. Toch lekker zo af en toe een pittigje erin.

 

Dan is het de avond van ons kersverse eetclubje, “Juffertjes in het groen”. We gaan samen vegan- en pluk-eten maken. Ik vind dat een mooie gelegenheid om kokoschocoladebrownies met lavendel te maken. Die bolletjes lijken niet echt op brownies zul je zeggen. Nou ja dat klopt, zo gaat dat als je elkaar inspireert tijdens het koken. Les 2 is dat ik niet perse het kruid zelf erin moet doen. Ik kan ook water met lavendel kort opkoken, het dan laten staan en later alleen het water gebruiken. Voor dat vleugje lavendelsmaak. Ik kan het toch niet laten om in het bolletjesmengsel ook een paar bloemetjes te gooien. Af en toe toch iets meer dan een vleugje lavendel *grijns* bij het opeten van dat lekkers.
bolletjes met lavendel
Fotocredit: Marianne Janssen-Willems

– Ilse Meelberghs

Deze blogpost gaat over volhouden op de route naar een toekomstbestendig eten = Moment bekrachtigen

Deze post verscheen origineel in de augustus 2020-nieuwsbrief van Op een blaadje. Marianne neemt je daar nog verder en gedetailleerder mee in de wereld van lavendel.