IMG_7696

Liefde voor plek.

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

Dit stuk gaat over de rol en verbinding met liefde voor plek. 

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?

Iemand vroeg me een keer wat voor mij echte duurzaamheid is. Mijn antwoord daarop is “Zoveel houden van Aarde, van de plek waar je woont en werkt, dat je bereid bent je gedrag ervoor te veranderen”

Onvoorwaardelijk en oprecht Aarde en plek liefhebben. Niet het houden van omdat je vanalles van haar kan nemen. Het is het houden van om wie ze nu is, haar verleden en haar potentie. In verwondering om haar schoonheid en vele talenten. Benieuwd naar hoe ze zich ontwikkelt en haar daarin steunen.

Het is ons nog niet goed geleerd. We stellen ons nog vaak boven haar en al haar bewoners. En vandaar uit hebben we gedrag ontwikkelt dat haar vernietigt. Het is tijd voor ander gedrag, gedrag uit liefde voor haar. En dus tijd om te leren de liefde voor haar echt te voelen, te laten stromen. Omdat dat Aarde best groot is, gewoon beginnen met houden van de plek waar je woont en werkt, van je thuis, de mensen die om je heen wonen en van alle niet menselijke leven dat er ook is.

– Ilse

Ik ben onderdeel van Aarde en ik wil ook graag dat van me gehouden wordt. Nu is het zo’n beetje het tegenovergestelde. Mensen zijn bang voor me. Terwijl ik de spanning uit de lucht haal, water en vuur breng. Kan je volgende keer eens proberen te genieten van de schoonheid van mijn staalgrijze wolken, van het vuurwerk van mijn licht. De donder over je heen laten rollen. Ik vind het apart dat jullie wel naar optredens van me luisteren op radio en me namaken voor TV en bang zijn als ik er in het echt ben.

– Onweer

Weet je, ik begrijp de voorwaardelijkheid van jullie liefde voor Boom niet. Van jullie pogingen om ons in hokjes te stoppen. Jullie vinden ons geweldig als je in een bos loopt. Je geniet in dat bos van het geritsel van de bladeren, de kleurenpracht een heel jaar door. Jullie vinden ons handig voor het hout, om dingen te maken of om te verwarmen. Jullie nieuwste rage is dat je ons ziet als airco’s. Om je te koelen op een warme dag.
En …. we mogen niet groeien waar en hoe we willen. Naast jullie huizen, in jullie straten willen jullie ons niet. Eigenlijk omdat jullie het lastig vinden om met vier van onze eigenschappen om te gaan: onze kunst van het wortelen, van loslaten in de herfst, het zonlicht te gebruiken in plaats van door te laten en van doodgaan als het tijd is. Waarom?

– Draak van een boom

Liefde voor plek uit zich in “de verhalen kennen” en “zoveel mogelijk laten”.
Denk maar aan de mensen van wie je houdt. Je kent hun verhalen, waar ze vandaan komen, waar ze van dromen, wat ze goed kunnen. Je leeft daar liefdevol naast, geeft hun zoveel mogelijk vrijheid. De grens van die vrijheid is op zich al een socratisch gespreksonderwerp. Wat zeker is, is dat er wel een grens ligt en dat die grens voor iedereen anders ligt.

Mensen vinden dat met andere mensen al moeilijk. Hier in het Westen zit het nog amper in onze cultuur om onze plek met alle niet menselijke leven bewust lief te hebben, bewust moeite te doen voor de relatie, de ander te ondersteunen in waar hij of zij heen wil.

En dat is ook een onderdeel van het werk wat we doen. We lopen een klein beetje voorop in wat en hoe je dat doet. Een voorsprong die te danken is aan onze jarenlange relatie met plek en onze onderdompeling in ecopsychologie. Er is nog heel veel uit – en terug te vinden. Met en van elkaar leren hoe we die gelijkwaardige relatie met niet menselijk natuur in ons dagelijks leven, onze gewoontes en rituelen vorm geven.

 

– Momenten van impact

Ontwikkelvraag: Hoe ziet liefde voor plek eruit: wat voel ik dan, wat zie ik dan, wat zeg ik dan?

Speelsuggestie:
Schrijf een liefdesbrief aan Aarde, of liever nog: een liefdesbrief aan je tuin/balkon of plek in de wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *