IMG_7698

Ontwikkelen vanuit het besef van ecozelf

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

Hier beginnen we aan het stuk ontwikkeling, nodig om het waar te maken. We zitten op 13 van de 28 hoofdstukken

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?

Zo, nu is dat wat borrelde, gekiemd en geworteld. Het hoeft alleen nog maar te groeien, te ontwikkelen. 

Menselijke ontwikkeling is ook een cyclische beweging, kent seizoenen. Kent dus ook vallen en opstaan, een paar keer dezelfde rondje lopen tot je wel dat ontwikkelingssprongetje maakt. Enfin, geen groots en meeslepend moment. Wel een continu, nooit af, proces. 

Ecozelf gaat over verbinding met jezelf, de anderen en de natuur: het besef dat alles verbonden is en dat het alleen bewustzijn van die verbinding vraagt.

Effectieve menselijk ontwikkeling begint met een vraag, een vraag die vertrekt vanuit dat bewustzijn en eindigt met nieuw gedrag. De rest van het boek gaat over hoe. Zodat jij overziet en leert hoe je klein of groots aan de wereld kan laten zien wat jij bedoelt met een eco-samenleving. 

– Ilse

PS Het begrip eco-zelf: Het besef, het bewustzijn dat wij onderdeel zijn van Aarde, dat alles verbonden is en dat ons eco-zelf zich dus uitstrekt tot daar. Dat zorg voor de aarde eigenlijk zelfzorg is.

Ontwikkelingssprongetjes zijn als bliksemschichten. In een flits verandert een perspectief, een manier van kijken, De opbouw ernaar toe en het afsluiten kosten tijd.

– Onweer

Tja, ik val in herhaling. Ik kan niet groeien als Hazelaar of Paardenbloem want ik ben Kastanje.

Ik kan niet groeien zonder die andere wezens die jullie vooral Natuur noemen: water, mineralen, lucht, …

– Draak van een boom

Ik ben in ontwikkeling en van de ontwikkeling. Als jij, als idealist, dingen nog niet kan dan heb je nog wat te leren. Soms hoef je het niet zelf te ontwikkelen, wel te leren om daarvoor hulp aan anderen te vragen. 

Enfin leren, ontwikkelen, groeien. Ze hebben allemaal een iets andere betekenis en iets ervan is nodig als de huidige situatie niet bevredigend, misschien zelfs beangstigend, is. De kunst is dan om zonder te wijzen naar anderen zelf stug door te ontwikkelen.

En effectieve ontwikkeling begint bij mensen met een goeie vraag.


– Momenten van impact

Ontwikkelvraag: Waarom wil ik ontwikkelen?

Speelsuggestie:
Fotografeer ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *