IMG_7712

Opgejaagd – Adempauze.

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

De derde van de routekaart: adempauze.  

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?
Het heeft heel lang geduurd voor ik dit moment van waarheid herkende. Bij een gevoel van urgentie, van opgejaagd zijn, ging ik altijd harder, deed ik meer. Dat kon ik goed en dan hoefde ik niet in de spiegel te kijken om te zien wat er aan de hand was. Nu weet ik: ga even iets anders doen, iets Yin’s, iets met een vrouwelijke energie zoals iets creëren, kunst maken, stilzitten bij Boom, mediteren, tuinieren, wandelen, meezingen, poetsen… bewust tijd maken voor de wortels van hoop, tijd, liefde voor plek. Soms ontstaat dan ruimte om te voelen waar het opgejaagd vandaan komt. Soms is het iets kleins, soms is het iets wat ik niet makkelijk in de bek kijk. Ik probeer dat bewust ervan worden te doen zover als ik nu kan en wil. De rest is voor een volgend rondje opgejaagd. Want dat komt er altijd weer. Het is de constante bron van vernieuwing. Het enige wat de opgejaagdheid, de onrust wil is dat ik de bron zie.  Wat ik trouwens bijna niet meer doe is die opgejaagdheid, die onrust, bij een ander over de schutting dumpen. Ik doe ook erg mijn best om de onrust die richting mij over de schutting wordt gegooid te herkennen als wat het is: de onrust van de ander. Iets waar ik niks mee hoef te doen, ook al voel ik een energetische hulpschreeuw. Ik ga er pas wat mee doen als die ander me met woorden om hulp vraagt. De adempauze is het moment waar mijn eigen shit er gewoon even mag zijn. Geen grootse en meeslepende toestanden. Gewoon zijn.  – Ilse

Ieder onweer gaat voorbij. Je hoeft daar niks voor te doen.

– Onweer

Kom gerust bij me zitten als het zover is.

– Draak van een boom

Weet je nog, wij maken een plan om te zorgen dat er genoeg tijd is. Als tijd de factor is waardoor gejaagdheid ontstaat, dan kunnen we een nieuw plan maken. Dat kan zolang er extern geen beloftes zijn gedaan. Het hebben van veel deadlines met externe partijen vraagt dus om een steeds strakkere planning, vaak ten koste van de ruimte voor yin-activiteiten. Tenzij we die yin-activiteiten met dezelfde vastberadenheid strak inplannen. Dit is het preventieve werk.

Toch valt dan niet altijd dit moment te voorkomen. Soms gebeurt er iets in een relatie of een groepsproces waardoor binnenin onrust ontstaat. Iets in de besluitvorming of de cultuur dat niet volgens, conform de onderliggende waardes is. Iets dat het lopende werkproces stiekem ondermijnt. Dan is het zaak dat we halthouden en kijken of het op tafel gelegd kan worden. Om te kunnen kijken is wegstappen van het lopende proces nodig. Afstand creëren om het te kunnen zien, herkennen, verwoorden en het op tafel te leggen. Want op tafel kunnen relaties en groepen er wat mee doen.

– Momenten van impact

Ontwikkelvraag: Hoe verbind ik met het rustpunt in mezelf vanwaar ik goed zicht heb op de onrust?

Speelsuggestie:
Op een onrustig moment vandaag: adem drie keer heel diep in, tot in je bekken.

2 reacties op “Opgejaagd – Adempauze.”

  1. Wat een mooi verhaal. Komt op een moment van terugkijken naar onrust en wat ik er aan gedaan heb. Zo scherp ook als je zegt dat wanneer er veel deadlines zijn met externe partijen de planning steeds scherper moet. Dit gaat vaak ten koste van yin activiteiten. Ter preventie die ook strak inplannen. Dit is een helder inzicht dat ik al had maar nu door jou weer mooi met andere woorden gezegd. Fijne bron van wijsheid je website en verhalen. Ik merk wel bij mezelf dat de verhalen vragen om ze met een zekere yin houding te lezen. Dan geven ze me veel betekenis. Liefs Marianne die even aan het struinen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *