IMG_7711

Waardeloos – Bekrachtigen.

We schreven 100 dagen aan een boek voor de eco-idealist en voor de mensen die hen beter willen begrijpen en ondersteunen. 

De 100 dagen zijn nog niet om. het boek is nog niet klaar. Het nu al publiceren is onderdeel van het “onderzoekend op pad”. Met jullie onderzoeken wat er nog mist, wat er raakt, deugd doet, wat er nog niet klopt, … Of waarin jullie vragen om voor jouw groep een sessie hierin te verzorgen. Zodat hier bij Momenten van Impact langzaam het definitieve boek met werkvormen ontstaat, in co-creatie. Of niet en dan dient dit allemaal een ander doel, we zullen het gaan beleven.

Wie meer wil weten over het proces en de voortgang, klik op de button onderaan de pagina.

De tweede van de routekaart: bekrachtigen.  

Veel lees- en kijkplezier.

– Ilse Meelberghs

Alle verhalen in de mail krijgen?

Dit sluit een beetje aan bij wat je al eerder deed, lokaliseer medezoekers. Ook hier is het handig om een groep mensen om je heen te verzamelen, en dat hoeft niet fysiek, die iets gelijkaardigs willen tonen aan de wereld. Dat heeft namelijk een paar voordelen: je merkt dat je niet gek bent. Niet gek, ook al doet je directe omgeving niet mee, doen ze iets heel anders.

Daarnaast herkennen zij wat er moeilijk is en zullen supporteren, je makkelijker complimenten geven over wat al lukt. Zij zullen je ook inspireren om de weg voorwaarts te blijven zien, haalbaar te maken. Ze snappen, ook op de pijnlijke momenten, dat dat is wat je wil.

Maar dat is eigenlijk stap 2. Stap 1 is erkennen dat dit nieuw voor je is en dat je er waarschijnlijk nog niet goed in bent. Dat je rommel gaat maken en die weer zal opruimen.

In jouw huidige context, je familie, je woonplek, je school, je werk is wat jij doet nieuw en wellicht raar. Trek daar alsjeblieft niet de conclusie uit dat het waardeloos is. Jij baant een nieuw pad. Jij bent pionier. En zonder diegenen die dat doen komen er geen nieuwe paden en gewoontes. Jij hebt daar dingen voor in huis en zal je wellicht bij andere dingen mogen laten helpen. Vandaar stap 2. Want hoe origineel je ook bent. Iemand van die miljarden andere mensen, van die miljarden natuurwezens was net zo origineel als jij en samen, elkaar bekrachtigend, kom je verder.

Een goeie dag is een dag dat je bezig bent met wat je aan het hart gaat.

 – Ilse

Wat kan je nu het best gebruiken. De helderheid van mijn bliksem, Het rommelen van mijn donder. Het ontstoffende van mijn wind? Of het verfrissende van mijn regen? Ik sta voor je klaar!

– Onweer

Ik ook. Laat eens kijken wat ik je kan bieden. De wijsheid van jaren wortelen en ook weer wortels weghalen omdat die niet meer voedend zijn. Het cyclische van ontwikkeling. Het hoeft niet allemaal nu en hier… Nou ja, ik merk het wel als ik je ergens bij kan ondersteunen. Want wat jij aan het doen bent is belangrijk: ik maak me zorgen en jij doet wat!

– Draak van een boom

Dit bedrijf, ik, kan niet bestaan zonder de anderen. Als andere mensen me niet (meer) nodig hebben is het tijd om te stoppen. 

Dat is niet wat hier bedoeld wordt. Bij de opening stelde een vriendin van Ilse voor om Petemoei’s te vragen. Je kent het wel: die vrouwen die in sprookjes bij de geboorte de boreling alle goeds toewensen en er zijn voor dat jonge kind. Ik had en heb ze ook. We vierden samen de opening, Ik kreeg wensen mee en ze hebben me in de loop der jaren gesteund. Als ze me mooie dingen zagen doen, lieten ze dat weten. Als ik het even niet meer wist kon ik bij hen een luisterend oor vinden. Hun rol neemt af, maar hun onvoorwaardelijke steun in het beginproces was goud waard. 

Ik begin me voorzichtig bewust te worden dat ik ook in de niet- menselijke natuur petemoei’s heb.

– Momenten van impact

Ontwikkelvraag: Wat heb ik nodig om mezelf krachtig genoeg te vinden om weer een volgende stap te zetten?

Speelsuggestie:

Vraag eens een sticker.  

Voor wie wat meer uitleg nodig heeft: Op de lagere school geven/gaven de docenten stickers als je iets goed gedaan had. Wij, vriendinnen, doen dat voor elkaar. Het is heel veel effectiever dan wachten tot iemand opmerkt dat je iets spannends hebt uitgeprobeerd.

Je speelt er zo mee: Doe eens een uur iets wat je spannend/eng vindt en niet levensgevaarlijk is. Zeg vantevoren tegen jezelf “over een uur stopt het en dan ben ik niet dood.” En je begint. Precies een uur.En dan ga je naar iemand toe, mag ook een Natuurwezen zijn, en vraagt om een denkbeeldige sticker. 

2 reacties op “Waardeloos – Bekrachtigen.”

  1. Meta Van Appeven schreef:

    Ik geniet telkens weer van jouw sprankelende taal.Ik wandel als het ware met je mee. Je bent een verkenners of zoals jij dat noemt een pionier. Dat is soms eenzaam maar ook altijd in dienst van de groep die jouw missie deelt én met de mensheid die nog niet weet dat jij de vaandeldrager bent voor hún toekomst.
    Lieve Ilse doe zo voort. Je wordt steeds kritischer op de kwaliteit van je waarnemingen én op hetgeen anderen etaleren. De ultieme graadmeter is daarbij de bezieling vanuit het hart. Klopt het. Wordt het van binnenuit gedragen of is het een verleidelijke vorm die hol blijkt te zijn. Dus dát is ook een kenmerk van jouw aanpak: verdieping van de beleving in verbinding met de achterban. Sprankelende bron vol caleidoscopische verheldering ga zo voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *