Co-creatie

Een belangrijke pijler van Momenten van impact is co-creatie. Wat is het? Wat brengt het? Waarom is het een belangrijke pijler? Wat is er nodig om het voor elkaar te krijgen? 

Definitie co-creatie

Ik zocht even tussen wat definities van co-creatie. Echt inspirerend tot meedoen is ie niet 🙂

Co-creatie is een vorm van samenwerking, een werkwijze, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces.

Deelnemers zijn (vertegenwoordigers) van alle stakeholders rondom het thema.

Co-creatie resultaat

Het resultaat van co-creatie inspireert mensen vaak om te willen co-creëren. 

  • nieuwe, onverwachte, relevantere oplossingen (product/dienst/bedrijfsproces/keteninrichting)
  • mensen die het proces, om de oplossing te bereiken, vanaf het begin mee dragen
  • eigenaarschap. betrokkenheid en initiatief
  • welbevinden, positief motiverend klimaat, verbinding
  • gedeelde kijk/visie op de gewenste toekomst
  • versneld lerende mensen, teams, organisatie
  • benutting van talenten en competenties

Co-creatief leiderschap

Ik ben er door ervaring van overtuigd geraakt dat co-creatie een krachtige weg is om de complexe uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Ik ben het verder gaan uitzoeken en ermee gaan experimenteren. 

Ik heb ontdekt dat het niet gaat over samen een duidelijke opdracht afvinken door de taken te verdelen en er aan het eind een geheel van smeden.  

Dat inspraak-sessies met als insteek – jullie mogen ook je zegje doen, je dingetje doen, wij beslissen hierna – een stap zijn op de weg, maar nog geen co-creatie. 

Dat co-creatie vraagt om het loslaten van de controle en dominantie. Omdat het gaat om de echte bereidheid om het proces en het eindresultaat fundamenteel te laten beïnvloeden door IEDEREEN.  Daar is een bepaalde manier van zijn/doen voor nodig, geschikte werkvormen en het vertrouwen dat iedereen is verbonden blijft bij de gemeenschappelijke intentie.

Een manier van zijn en doen

Die manier van zijn/doen is waar het me nu even om gaat. Dat is voor de meesten van ons (=die anders zijn opgeleid) best lastig. Niet omdat je de open deur niet begrijpt, kan of wil. Lastig omdat je er aangeleerd gedrag cq overtuigingen voor moet loslaten. Een overzicht van wat open deuren en de overtuigingen die ik overboord heb moeten gooien om het te kunnen leren.

Waarbij overboord niet betekent dat het nooit meer relevant is. Wel overboord als platte overtuiging waarop veel gedrag is gebaseerd.

Overboord: Ik moet als leider de visie ontwikkelen en etaleren, zeggen wat mensen moeten doen en zij dienen te volgen. Als zij het niet begrijpen of niet volgen doe ik mijn werk niet goed. 

Overboord: Ik dien mensen snel te overtuigen van het gewenste doel en het proces ernaartoe.

Overboord: Alle werkvormen zijn geschikt voor dialoog. Als de dialoog niet lukt bij ongeschikte werkvormen ligt het aan mij. Ik moet sterk genoeg zijn om dialoog onder alle omstandigheden te kunnen initiëren.

Overboord: Daar hoef ik niet scherp op te zijn, dat doet iedereen toch vanzelf.

Overboord: Alle wijsheid komt van en door het hoofd.

Overboord: Ik moet het alleen kunnen.

Overboord: Ik moet werken aan wat er nog niet is en de richting/doelen haal ik uit best practices (=het verleden)

Overboord: Dat is niet werken (met het hoofd), dat is hobby.

Overboord: Het gaat alleen om wat er gezegd wordt en wat ik met mijn hoofd kan beredeneren/vaststellen.

Overboord: Als het gewenste resultaat er niet is moet alles veranderen.

Overboord: Oho dat co-creëeren is geweldig. Vanaf nu moet alles co-creatief.

Wat is de link met momenten van impact.

Als ik het heb over “in verbinding” dan heb ik het over de kwaliteit van verbinden die nodig is voor co-creatie. Ik laat die kwaliteit van verbinden zien en ervaren tijdens de momenten. Terwijl je werkt aan je persoonlijke groei. Zodat je het wellicht stap voor stap in je eigen werk-wijze inbouwt en dan… krijg je de resultaten als hierboven beschreven. 

Aan de slag met co-creatie?

Hieronder zie je het overzicht van de workshops bij Momenten van Impact. Wil je liever eerst persoonlijk kennis maken met mij dan kan dat natuurlijk. Je kunt me gerust bellen of mailen. Ik vertel je graag meer over mijn werkwijze en visie en ga graag met jou aan de slag.

Seizoenstraject lente

Seizoenstraject lente

Moment loswiebelen

ongemak klem => weer bewegingsvrijheid

Moment bekrachtigen

ongemak waardeloos => zelfbewuster

Moment adempauze

ongemak opgejaagd => geduldiger weer op pad

Moment stoppen

ongemak zinloos => focus op het nieuwe

Moment huppelen

ongemak vast(geroest) => meer keuzevrijheid onderweg

Moment terugkijken

ongemak ontevreden => gemotiveerder weer verder

Lezingen

Hebben we echt een gezamenlijke droom?... Ik kom even niet verder, kan je helpen?... Ik wil hier graag mee stoppen, kan dat?... Mag ik even adempauze?... Zullen we dit vieren?... Ik wil graag minder in een hokje gestopt worden. Kan dat?... Zou het jou steunen als het gesprek rondom een van deze vragen in je organisatie (makkelijker) gevoerd kan worden? Boek een lezing!