IMG_7724

Gebruiksaanwijzing voor het prototype.

Zoals de eco-idealist weet of aanvoelt: het is nodig dat we toegewijd bouwen aan het nieuwe nu, de eco-samenleving, ook wel het symbioceen genoemd.  Dat klinkt veel eenvoudiger dan het is. Daarom dit boek. 

Dit boek is een kunstwerk.

Een kunstwerk omdat het voorloopt op wat mainstream komen gaat, omdat het prikkelt om nieuwe gedachten en paden te verkennen, omdat het uitdaagt tot ontwikkelen en experimenteren. Als je op zoek bent naar pasklare antwoorden, naar onbetwistbare waarheden, dan zal je die hier niet vinden. Het boek helpt je om jouw waarheid en pad ernaartoe te ontdekken.

Het boek doet dat door te verwoorden wat de eco-idealist aanvoelt. Dat verwoorden nemen de 4 schrijvers op zich.

Even de schrijvers voorstellen: Ilse, Onweer, Draak van een boom, Momenten van impact.

De ontwikkelvraag in ieder hoofdstuk brengt je bij die vaardigheden die nodig zijn voor de uitdagende momenten tijdens het bouwen aan die ecosamenleving. De speelsuggestie biedt je de kans om te ervaren waar die vaardigheid over gaat. Beide ondersteunen het verder ontwikkelen van eco-identiteit. en de manier waarop je in relatie staat.

De structuur van het boek helpt het bouwen aan de eco-samenleving te overzien. Je kan de hoofdstukken, vragen en suggesties in volgorde afwerken. Het hoeft niet. Met iedere keer dat je hiermee aan de slag gaat word je beter in dat toegewijd bouwen aan de eco-samenleving. 

De structuur.

In eerste deel gaat het over die onderliggende waardes van het nieuwe nu – gelijkwaardig, wederkerig en regeneratief – de kenmerken van die samenleving waaraan we nu al bouwen.

Visie op de eco-samenleving

De onderliggende waardes

Kompas ontwikkelen

Gelijkwaardig

Wederkerig

Regeneratief

Het tweede deel gaat over hoe.

Hoe bouwen aan een eco-samenleving

Wat als er dan iets van dat nieuwe nu gaat borrelen, gaat kiemen.

Is het geworteld? Is er voeling met hoop, liefde voor de plek en tijd. Is er voldoende basis om angst voor verlies van verbinding aan te kunnen? 

Stevig staan, voeling houden met

Tijd

Liefde voor plek

Hoop

Als het geworteld is… kan en durft het te groeien om boven het maaiveld uit te komen met behulp van de levendige leercirkel. En durft het, het ontkiemen voorbij, zich aan de wereld tonen. Vooral dan volgen de uitdagingen, de momenten van de waarheid. Het kleur bekennen voor dit verbonden leven. 

Ontwikkelen vanuit het besef van ecozelf

Buiging voor de vraag

Lokaliseer mede-zoekers

Bestudeer wat intuïtie je aanreikt

Niet-wetend, onderzoekend op pad

Voelen tijdens de ervaring

Ervaring betekenis geven

Onverbloemd tonen van het antwoord

Stuurloos – Toekomstmuziek 

Waardeloos – Bekrachtigen

Opgejaagd – Adempauze

Klem – Loswiebelen

Vastgeroest – Huppelen

Ontevreden – Terugkijken

Zinloos – Stoppen

Voorbij woorden reactie ontvangen

Het voorlopige eindresultaat van dit alles is dat het nieuwe gedrag en denken nodig voor de eco-samenleving volop en voluit wordt getoond aan de wereld. Er is iets meer gelijkwaardigheid, wederkerigheid en regeneratie. We plukken met z’n allen de vruchten daarvan. Vruchten die op hun beurt weer de bron zijn voor de volgende ontkieming.

Nooit klaar

– Ilse Meelberghs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *